over blog

2024: 10 verwachte ontwikkelingen in de financiële sector 

25 januari 2024, Yara Stoffels
NEWSPAPER TIEN VERWACHTE ONTWIKKELINGEN 2024

De financiële wereld blijft evolueren, gedreven door technologische vooruitgang en altijd veranderende consumentenverwachtingen. 2024 is inmiddels aangebroken en daarom werpen we een korte blik op wat we komend jaar kunnen verwachten. Hier zijn 10 verwachte ontwikkelingen voor 2024. 

1. Buy Now, Pay Later (BNPL) blijft populair 

De flexibele betalingsvoorwaarden van platformen als Klarna en AfterPay zijn erg geliefd bij consumenten. Dit soort betalingsvormen geven de consument een gevoel van controle door zelf te beslissen over betaaltermijnen.  

2. De opkomst van Banking as a Service (BaaS) 

BaaS verwijst naar een nieuwe vorm van bankieren, waar traditionele bankdiensten worden aangeboden als digitale diensten via API’s. Dit stelt niet-financiële bedrijven in staat om bankproducten en –diensten aan te bieden zonder zelf een banklicentie te hebben. Een groot voordeel van BaaS is snellere time-to-market en grotere klantbetrokkenheid. Door BaaS worden innovatieve financiële diensten toegankelijk voor partners en consumenten.  

3. AI en Machine Learning (ML) leiden de revolutie naar meer gepersonaliseerde producten 

De integratie van AI en ML resulteert in op grote schaal op maat gemaakte producten voor de consument. Deze technologieën analyseren klantgedrag en -voorkeuren om individuele gebruikers op maat gemaakte aanbiedingen te doen, wat de klantbetrokkenheid zal verhogen.  

4. RegTech maakt compliance effectiever 

Regulatory Technology verwijst naar het gebruik van technologie om financiële instellingen te helpen voldoen aan regelgevingseisen. Met het gebruik van machine learning en big data kunnen financiële instellingen de naleving van complexe regelgeving optimaliseren.  

5. De revolutie van eWallets duurt voort 

De digitale portemonnee blijft evolueren, waardoor consumenten gemakkelijk en veilig financiële transacties kunnen uitvoeren. Voortdurende verbeteringen in beveiliging, gebruiksgemak en functionaliteit zullen eWallets nog aantrekkelijker maken voor de consument.  

6. De opmars van Decentralized Finance (DeFi)  

DeFi vertegenwoordigt een opkomende trend waarbij financiële diensten worden aangeboden op een gedecentraliseerd en open-source blockchain netwerk. In plaats van vertrouwen op traditionele financiële instellingen, brengt DeFi financiële diensten rechtstreeks naar de markt, waardoor gebruikers wereldwijd toegang krijgen tot een gevariëerd aanbod aan financiële instrumenten zonder dat er centrale autoriteit nodig is. Dit kan leiden tot een verschuiving in de manier waarop mensen naar financiële diensten kijken.  

7. Veranderingen in regelgeving en compliance 

Wetten en regelgeving binnen de financiële sector moeten constant up-to-date blijven en meegroeien met de tijd. Zo wordt de definitieve versie van de PSD3 eind 2024 verwacht. Financiële instellingen zullen in 2024 nog secuurder met hun compliance-processen om moeten gaan en deze optimaliseren om te voldoen aan de strengere normen. Technologische oplossingen zullen hierbij een belangrijke rol spelen.  

GoCredible heeft zo’n technologische oplossing ontwikkeld. Met onze expertise en ervaring op het gebied van compliance zorgen we dat deze altijd op efficiënte en actuele wijze functioneert. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met ons op! 

8. Het belang van sustainability en ethiek  

Duurzaamheid en ethiek zijn de prominente onderwerpen bij financiële besluitvorming en verantwoordingen. De vraag naar groene financiële producten en een grotere focus op verantwoord beleggen en investeren blijft groeien. Financiële instellingen zullen hun duurzaamheidsinspanningen nog meer (moeten) gaan uitbreiden dit jaar.  

9. Opkomst van digitale valuta 

Digitale valuta’s zullen naar verwachting een grotere rol gaan spelen. Centrale banken zullen experimenteren met het uitgeven van digitale versies van hun valuta’s. De Europese Centrale Bank is momenteel bijvoorbeeld bezig met de voorbereidingen voor de digitale Euro.  

10. Groei van volledig digitale banken 

De trend van volledig digitale banken zal voortzetten. Deze entiteiten, zonder fysieke vestigingen, bieden gebruiksgemak aan klanten die hun zaken steeds vaker online afhandelen.  

Contact

Met deze trends in het vooruitzicht belooft 2024 weer een enerverend jaar te worden. Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de financiële sector! 

Lees meer over deze financiële trends in de volgende artikelen:

Financial Services Review https://www.financialservicesreview.com/news/10-trends-reshaping-the-financial-landscape-in-2024-nwid-1394.html

Roonyx blog https://roonyx.tech/10-digital-banking-trends-to-follow-in-2024

Op zoek naar een betaaloplossing? Neem contact met ons op!

GoCredible 2023 Wrapped!