over blog

Bijpraten met… | Michiel Fransen van Dutchband

07 november 2023, Yara Stoffels

Dutchband is de grootste leverancier van polsbandjes en consumptiemunten in Nederland. Zij hebben miljoenen polsbandjes op voorraad en zijn de specialist in Europa als het gaat om het bedrukken van consumptiemunten. Ook houden zij zich bezig met het opzetten van betaalinfrastructuren voor evenementen, hoe klein of groot het event ook is. Sinds de zomer van 2023 werkt Dutchband samen met GoCredible. Wij ondersteunen hun operaties met onze KYC-oplossing en bewezen split payments, zodat alle transacties op festivals veilig en soepel verlopen. GoCredible maakte een praatje met Michiel Fransen, Managing Director bij Dutchband, over de samenwerking tijdens het afgelopen drukke festivalseizoen.  

michiel fransen Dutchband gocredible samenwerking vergadering logo groen

Kan je kort vertellen wat Dutchband zoal doet? 

“Dutchband levert betaal- en accreditatiemiddelen voor festivals en evenementen. De bekendste vormen daarvan zijn polsbandjes en betaalmuntjes. Daarnaast leveren we ook lanyards, badges en kassasystemen. Dat doen we nu al 22 jaar.  

Dutchband is opgericht door Ties en Taco Carlier, hun familie is de grondlegger van de Nederlandse Festival branche. Van jongs af aan hebben zij al ervaring opgedaan met alle processen rondom festivals. Taco is toen tijdens zijn studie oplossingen in de sector gaan ontwikkelen voor problemen die zich voordeden. Zij liepen er bijvoorbeeld tegenaan dat festival bandjes een moeilijke sluiting hebben, toen kwamen ze met het idee festivalbandjes dicht te laseren. Dat is hoe Dutchband van de grond is gekomen.” 

Hoe ben jij bij Dutchband terechtgekomen? 

“Ik heb een achtergrond in de grafische industrie en ben daardoor met Ties en Taco in contact gekomen. Zij wilden weten hoe muntbedrukking het beste aangepakt kon worden. Na een succesvol traject vroegen ze of ik niet eens bij hen wilde komen werken. Nu ben ik eindverantwoordelijke voor alles wat er in het bedrijf gebeurt. Ik zorg er dus eigenlijk vooral voor dat alle struikelblokken verholpen worden. 

Ik vind de sector ook ontzettend leuk. Festivals hebben sfeer, je kan er mensen leren kennen. Eigenlijk is een festival een vakantie op zich. Als je een festival organiseert, bouw je een soort van je eigen stad op, waarin mensen moeten wonen voor een weekend. Men moet er kunnen slapen, zichzelf kunnen schoonmaken, eten en drinken. Het leukste van de branche is dus ook die logistieke uitdaging. Je werkt met ontzettend veel verschillende leveranciers en iedereen gaat super professioneel te werk. Daar heb je dan ook veel ervaring voor nodig. Die synergie van bedrijven die samenwerken om een mooi iets neer te zetten, dat vind ik heel gaaf.  

“Die synergie van bedrijven die samenwerken om een mooi iets neer te zetten, dat vind ik ontzettend gaaf. Precies dat gevoel krijg ik ook van de samenwerking met GoCredible.” 

Dat gevoel krijg ik ook van de samenwerking met GoCredible. Wij zijn er niet om van het feestje te genieten, wij zorgen dat die duizenden mensen die naar het feestje komen, van hun biertje kunnen genieten. Dat vind ik heel belangrijk.” 

Dutchband heeft zelf een vrijstelling als betaaldienstverlener, waarom hebben jullie toch besloten het betalingsverkeer uit te besteden bij GoCredible? 

“De directe reden is dat we groeiden als bedrijf en de limieten van de vrijstelling bereikt hadden. Er was bij ons op deze afdeling niet genoeg ruimte om dit op te schalen met een vergunning en opleidingen. Daarom zijn we heel blij een externe partner te hebben gevonden die dit voor ons overneemt. We proberen uiteindelijk de betaalafhandelingen op een zo effectief mogelijke wijze op te lossen, en dit is de juiste manier voor ons.” 

Waarom hebben jullie voor GoCredible als betaaldienstverlener gekozen?  

“Het platform is vriendelijk en het adaptievermogen is heel groot in vergelijking met anderen. Jullie [bij GoCredible] denken altijd goed mee met onze processen en bieden een gepersonaliseerde service op basis van de wensen die wij hebben.” 

“Ik ben heel positief over de dienstverlening en de samenwerking. Het platform is vriendelijk en het adaptievermogen is heel groot in vergelijking met anderen. Jullie denken altijd goed mee met onze processen en bieden een gepersonaliseerde service op basis van de wensen die wij hebben. GoCredible is goed in wat ze doet. Onze klanten hebben soms ondersteuning nodig met het onboardingproces, waar jullie altijd tijd voor maken om te helpen. De flexibiliteit in de begeleiding gaat heel goed, want het zijn ook ingewikkelde en strak geplande processen. Dat jullie die begeleiding bieden is heel fijn.”  

Wat zijn de komende jaren de belangrijkste thema’s binnen de festivalbranche? 

“Ik denk dat de belangrijkste thema’s de transactiekosten van cashless betalingen en het vermogen van bezoekers om meerdere festivals te kunnen blijven bezoeken voorop staan. Alles wordt duurder, wat betekent dat voor de festival wereld? Blijven festivals betaalbaar voor consumenten? Wat kunnen wij daaraan doen? Wat voor ons belangrijk is, is dat we moeten oppassen dat we niet meegaan in die prijsgroei en efficiënt onze diensten kunnen blijven aanbieden. We moeten zorgen dat we volume blijven behouden om dat te bereiken. Om deze reden zijn we nu ook aan het oriënteren op wat we voor buitenlandse organisaties kunnen aanbieden.” 

Wat is het gekste dat je bij Dutchband hebt mogen meemaken? 

“In de festival branche is het nooit saai. We komen op veel festivals en je maakt daar de bizarste dingen mee, zowel positief als negatief. Van hele spontane waterpistoolgevechten op Lowlands tot vechtpartijen op festivals in Frankrijk. Hele onverwachte gekke dingen. Een van mijn favoriete herinneringen was alweer een tijd geleden, toen we bij het allereerste Dua Lipa concert in Nederland waren in Groningen.” 

Contact 

Meer weten over hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen met onze betaaloplossingen? Neem contact met ons op! 

Klik hier voor meer informatie over wat wij allemaal doen binnen de evenementen branche. 

Volg ons ook op LinkedIn

Neem een kijkje op de website van Dutchband!

PSD3: Wat We Kunnen Verwachten