over blog

KYC-module: een cruciaal puzzelstuk in de AML-naleving

30 mei 2023, Yara Stoffels
geld euro kyc puzzelstuk gocredbile aml

Voor onder andere AFM-geregistreerde bedrijven is het belangrijk om te voldoen aan de Anti-Money Laundering (AML) richtlijnen. De richtlijn beheerders van alternatieve beleggingsfondsen (AIFMD of Richtlijn 2011/61/EU) creëert een alomvattend regelgevings- en toezichtkader voor het beheer en de marketing van private equity, durfkapitaal en andere alternatieve beleggingsfondsen (AIF’s) in de Europese Economische Ruimte.  Recentelijk heeft de Financial Intelligence Unit (FIU) aangekondigd dat beleggingsinstellingen verdachte betalingen vaker moeten herkennen en aanpakken. Met enige regelmaat verschijnt dit onderwerp ook in het nieuws. Het niet naleven van deze richtlijnen kan niet alleen leiden tot non-compliant situaties, maar ook zorgen voor reputatieschade en hoge boetes voor uw bedrijf door toezichthouders. Hoe zorgt u er dan voor dat uw bedrijf aan deze richtlijnen voldoet? Wij weten dat KYC een belangrijk puzzelstuk is om compliant te kunnen zijn en AML-naleving adequaat te kunnen uitvoeren. Hoe sterk is die hoeksteen bij uw AIFMD onderneming?  

De KYC-module 

De ‘Know Your Customer’-module (KYC) van GoCredible is een effectief hulpmiddel om uw bedrijf te helpen bij de naleving van de AML-richtlijnen. Dankzij de module is het mogelijk om snel en eenvoudig de identiteit van uw klanten te verifiëren en transactie profiel te kunnen vastleggen waartegen u werkelijk betalingsgedrag kunt monitoren. Dit maakt het makkelijker om verdachte transacties te herkennen en hiertegen verplichte maatregelen te kunnen uitvoeren. 

Identiteitsverificatie 

Efficiënte identiteitsverificatie is cruciaal om AML-naleving te waarborgen. Waarschijnlijk hebben uw beleggers allerlei rechtsvormen en heeft u in uw portefeuille niet alleen te maken met natuurlijke rechtspersonen. Met de KYC-module van GoCredible gaat deze verificatie snel en eenvoudig. Met behulp van moderne tooling en technologie wordt de identiteit van uw klanten gecontroleerd aan de hand van verschillende databronnen. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat u met de juiste persoon te maken heeft en dat uw bedrijf kan voldoen aan de AML-richtlijnen. 

Monitoren 

Naast het verifiëren van de identiteit van uw klanten is het ook belangrijk om hun betalingsgedrag te monitoren. En of dit gedrag past bij hetgeen uw bij de clientacceptatie heeft ingeschat en verwacht. Real-time monitoring van de clientrelatie is mogelijk dankzij de KYC-module van GoCredible. Hierdoor kunt u verdachte transacties snel identificeren en actie ondernemen.  

Een veilige financiële sector 

Als beslisser bij een WWFT-instelling zoals een AIFMD-geregistreerd belegginsonderneming is het belangrijk om te benadrukken dat het bedrijf een maatschappelijke rol heeft in het voorkomen van financiële criminaliteit. Het voldoen aan de AML-richtlijnen beschermt niet alleen het bedrijf, maar draagt ook bij aan een veilige financiële sector als geheel. 

Kortom, door gebruik te gaan maken van de KYC-module biedt een effectieve oplossing voor AML-naleving voor beslissers bij AIFMD-geregistreerde bedrijven. Door middel van efficiënte verificatie, vastlegging en real-time monitoring van de clientrelatie kunt u verdachte transacties sneller herkennen en hier adequaat op reageren. Zo beschermt u niet alleen uw bedrijf, maar ook de financiële sector als geheel.  

Lees hier meer over de onderzoeken naar AML. 

Contact 

Uiteraard houden we je op de hoogte. Volg ons op LinkedIn en je zult niets missen.   

Wil je meer weten over GoCredible? Neem contact met ons op! 

Maak kennis met... | Teun Lammers