over blog

Nieuwsgierig naar de volgende stap van blockchain

29 juni 2018, Wim Krechting

Afbeelding blockchain-technologie

Wij zijn ervan overtuigd dat blockchain-technologie grote veranderingen gaat brengen op het gebied van financiën en datadeling. Blockchain zal meer dan een belofte zal blijken te zijn. Het maakt veel schakels overbodig en dat is een grote uitdaging voor de traditionele financiële wereld. Tegelijkertijd is het ook een enorme kans voor fintech bedrijven.

Wat is blockchain?

Blockchain is een systeem dat verschillende databases in één netwerk met elkaar verbindt. De informatie of data binnen het systeem wordt niet op één plek, maar op alle computers binnen het netwerk opgeslagen en voortdurend geactualiseerd. Omdat de keten met de meeste opeenvolgende registraties (de blockchain!) de grootste bewijskracht heeft, vallen foutieve of gemanipuleerde data meteen uit. Omdat transacties door iedereen in het netwerk worden gevalideerd, is blockchain transparant en controleerbaar.

Enorme potentie voor smart contracts

Een van de veelbelovende toepassingen van blockchain is het gebruik van smart contracts, geprogrammeerde afspraken waar geen speld tussen te krijgen is omdat er één onbetwiste waarheid wordt gehanteerd.

Eén waarheid

Ook wij zijn fervent aanhanger van één waarheid. Dat principe verwerken we daarom in onze smart-contract oplossingen met betaling en levering op basis van vooraf vastgelegde condities. Of zoals wij zeggen: ‘deal or no deal’. Een smart contract vereenvoudigt de uitvoering van overeenkomsten en voegt direct waarde toe.

Toch hebben we blockchain zelf nog niet geadopteerd, omdat wij vinden dat een aantal bezwaren niet past bij onze diensten. GoCredible faciliteert instant payments; die transactiesnelheid is met blockchain-technologie nog niet realiseerbaar. Ook de uitbetaling is met blockchain niet zeker, waardoor ons ‘deal or no deal’ principe wegvalt.

DNB verkent de mogelijkheden van blockchain

DNB is ook geïnteresseerd in de blockchain-technologie, maar dan als toezichthouder. Zij investeert in kennis en experimenteert er serieus mee. Momenteel is hun conclusie dat de blockchain-technologie nog niet voldoet aan de eisen van de financiële markt. De capaciteit schiet tekort en er is geen 100% zekerheid van betaling. Daarnaast is er het neveneffect van inefficiëntie vanwege de energieconsumptie.

De toekomst is aan het smart-contract

Omdat de verwachting is dat deze bezwaren op termijn opgelost worden, blijven we de verdere ontwikkeling van blockchain natuurlijk nauwgezet volgen.

GoCredible verwerkt nu al probleemloos het smart-contract principe in slimme betaaloplossingen voor haar partners. Door uit te gaan van één waarheid creëren we waarde voor onze klanten en hun klanten. Met deze transparantie, gelijkwaardigheid en vertrouwen, tillen we handelen naar een hoger plan.

Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn!

Uitgelicht als Sprout start-up van de week!