over blog

Flexkantoren vormen speelruimte voor financiële criminaliteit

19 maart 2024, Yara Stoffels

Sinds de pandemie is het traditionele kantoorgebruik sterk afgeschaald. Men werkt vaker hybride, of nog steeds helemaal vanuit huis. Vooral ondernemers en kleine bedrijven hebben minder baat bij het huren van een uitgebreide kantoorruimte. Een branche die een grote ontwikkeling doormaakt is de flex- en virtuele kantoormarkt: dienstverleners die bedrijven voorzien van zakelijke adressen, het doorsturen van post en administratieve ondersteuning bieden zonder dat fysieke aanwezigheid op die locatie benodigd is. Dit bespaart bedrijven veel kosten en geeft flexibiliteit, maar brengt ook veel (wettelijke) uitdagingen met zich mee. Flexkantoren creëren speelruimte voor financiële criminaliteit.

Zorgen bij toezichthouders

Het gebruik van deze zogenaamde brievenbusfirma’s en de groei hiervan is voor toezichthouders zorgwekkend. Deze praktijk stelt bedrijven namelijk in staat om transparantie van eigendom en activiteiten te belemmeren, wat kan leiden tot misbruik voor illegale doeleinden. De stijging wordt deels toegeschreven aan de behoefte van ondernemers om hun privacy te beschermen en om een hybride werkomgeving vorm te geven. Opsporingsautoriteiten melden echter dat deze adressen ook worden misbruikt als ‘dekmantel’ voor o.a. witwassers, belastingontduikers, malafide webshops, coronasteunfraude en drugshandel. Hierdoor wordt Nederland, dat internationaal al bekend staat als zakelijk belastingparadijs, nog aantrekkelijker voor ‘ondernemers’ met foute bedoelingen.

Massa’s verdachte transacties

Uit onderzoek blijkt dat Nederland een risicoland is met zeer veel ‘massaregistraties’. Het FD vond dat er in Nederland wel dertig adressen waren met elk meer dan 500 bedrijfsregistraties. Op het drukste adres, het Amsterdamse World Trade Center, stonden 3000 bedrijven ingeschreven. Een recent onderzoek onthulde dat Nederlandse flexkantoren een sleutelrol spelen in het faciliteren van verdachte transacties. Hierbij worden miljarden euro’s aan dubieuze geldstromen verwerkt. De afgelopen vijf jaar konden 220 risicovolle adressen, waaronder flexkantoren, door de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) gekoppeld worden aan verdachte transacties met een gezamenlijke waarde van €9,8 miljard. Vanwege de structuur van deze kantoren is het voor autoriteiten, zoals het Bureau Financieel Toezicht, lastig om verder te kunnen zoeken.

Nog geen definitief plan van aanpak

Er wordt nu nagedacht over een proactieve aanpak om verdachte transacties via dit soort kantoren in te perken. Ook worden bedrijven aangemoedigd om proactief samen te werken met de overheid en compliance standaarden te handhaven om preventief risico’s aan te pakken.

In een voortdurend veranderend financieel landschap blijven transparantie en integriteit uitdagende onderwerpen die continu op de proef worden gesteld. Er worden steeds nieuwe methoden van financiële criminaliteit ontwikkeld en toezichthouders, bedrijven en de overheid worden hier voortdurend mee geconfronteerd. Brievenbusfirma’s zijn hier een prominent voorbeeld van.

Contact

Als aanbieder van KYC-Tooling en CDD-diensten houden we het nieuws nauwlettend in de gaten om onze expertise en focus actueel te houden. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.

Volg ons ook op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Lees meer over dit onderwerp in de volgende artikelen:

Miljarden aan verdachte geldstromen via Nederlandse flexkantoren

Meer zicht op virtueel kantoor nodig

Virtueel kantoor rukt op: Iedereen zijn eigen brievenbusfirma

2024: 10 verwachte ontwikkelingen in de financiële sector