over blog

GoCredible erkend als Acquiring Payment Service Provider (APSP)

18 mei 2021, Wim Krechting

Erkend APSP

GoCredible is erkend als betaaldienstverlener om pinbetalingen af te handelen. Als Acquiring Payment Service Provider (APSP) heb je een relevante rol in het betalingsverkeer. Een APSP heeft een formele status die vastligt bij de Betaalvereniging. Dit is de vereniging voor alle aanbieders van betaaldiensten op de Nederlandse markt.

Wat doet een APSP?

Als APSP wikkelt GoCredible pinbetalingen af tussen haar acceptanten en de zogenaamde acquirers. De acceptant is in dit geval de ondernemer die pinbetalingen wil accepteert. De acquirer dient de tegoeden van de pinbetalingen, na ontvangst van de issuer, meteen na settlement te crediteren op de zakelijke IBAN van de APSP. De acquirer is de bank die de betalingen op de door Stichting Derdengelden GoCredible beheerde bankrekening stort. GoCredible zorgt er vervolgens voor dat het geld volgens afspraak bij de ondernemer, de acceptant, terecht komt.

Niet iedere betaalinstelling is een APSP

Een betaalinstelling wordt ook wel eens aangeduid als een PSP. Maar niet iedere PSP is automatisch ook APSP. GoCredible voldoet aan alle voorwaarden om als APSP te handelen. Dit betekent dat Rabobank als één van de drie Nederlandse acquiring banken haar instemming heeft gegeven. De belangrijkste voorwaarde is wel dat de pinbetalingen van klanten strikt gescheiden zijn van GoCredible. Daarnaast moet een betaler aan de hand van de betaalomschrijving kunnen vaststellen aan wie en waarvoor betaald is. GoCredible heeft daarvoor slimme en flexibele software gerealiseerd.

Pinnen

Vrijwel iedere Nederlander heeft een betaalpas van zijn of haar bank die gekoppeld is aan een betaalrekening. Een zogenoemde debetcard. VPay is de debetcard van VISA en vergelijkbaar met Maestro van MasterCard. Beide worden in Nederland gebruikt onder de noemer PINNEN. Een pinbetaling werkt met een (virtuele) betaalpas. De beveiliging is geregeld met de ingebouwde chip en autorisatie via een persoonlijke Pincode. Beide debetcards ondersteunen eveneens contactloos betalen.

Ook pinnen?

Hoewel pinnen voor betalers gebruikelijk is, zijn er altijd situaties die om meer vragen. Zo kunnen wij je met onze expertise helpen om pinnen ook effectief in te zetten in dynamische omgevingen. Bijvoorbeeld bij tijdelijke evenementen of het uitbetalen aan meerdere acceptanten (Split Payments). Bel 085 060 3102 en informeer naar de mogelijkheden, of stel je vraag via ons contactformulier.

Over Betaalvereniging Nederland: “Betaalvereniging Nederland zet zich in voor gemak, stabiliteit en veiligheid bij het gebruik van betaalautomaten in Nederland. Het elektronische (toonbank)betalingsverkeer is voortdurend in beweging, maar de persoonlijke pincode en het betaalgemak blijven ongewijzigd. Op betaalautomaten zijn internationale standaarden en regels van toepassing.”

MKB gebaat bij volwassen markt voor alternatieve financiering