over blog

GoCredible ontzorgt crowdfunding platformen  

07 februari 2023, Yara Stoffels
nederlands crowdfunding platform zwart

Sinds de introductie van de ECSP-wetgeving is GoCredible al met meerdere crowdfunding platformen als PSD2-betaaldienstverlener operationeel. Dat resulteerde er in november 2022 in dat we de betaaldiensten en de klant-onboarding verzorgden voor de helft van de Nederlandse vergunde platformen.   

De GoCredible oplossing  

Eén van de doelen die de Europese toezichthouder ESMA met de vergunningplicht in de ECSP beoogt is het bieden van extra investeerdersbescherming. Daarom is het verplicht voor crowdfunding platformen om hun geldstromen uit te besteden aan een PSD2-betaaldienstverlener. GoCredible is gespecialiseerd in betaaldienstverlening voor crowdfunders. Geldstromen zijn namelijk complexer dan het 1-op-1 innen en doorbetalen van gelden waar traditionele PSP-ers bekwaam in zijn. Zo worden gelden gecollecteerd en beheerd totdat het project volledig is ingeschreven. Daarna betaalt de leningnemer weer voor langere periode aflossing en rente aan haar investeerders. Deze geldstromen kennen natuurlijk ook nog meerdere uitzonderingen. Met recht een vak apart!  Al het betalingsverkeer loopt via de derdengelden rekening bij GoCredible. Zo zorgen wij voor een complete vermogensscheiding zoals de toezichthouders dat verlangen.  

Naast deze betaaldienstverlening heeft GoCredible ook een online registratie module ontwikkeld waarmee investeerders – zowel zakelijk als particulier – onboard kunnen worden. Investeerders doorlopen via ons digitale platform een aantal intuïtieve stappen. Onze KYC-module voorziet in de benodigde toetsingen en voldoet aan de wetgeving. Dit proces is geïntegreerd in de flow van het platform. 

Ieder crowdfunding platform heeft eigen karakteristieken die zorgen voor relevantie bij hun  doelgroep. GoCredible heeft oog voor deze onderscheidende USP’s, omdat juist deze eigenschappen belangrijk zijn bij het realiseren van de uiteindelijke inrichting van de betaal- en onboardingdiensten. GoCredible verzorgt, ten behoeve van de vergunningaanvraag, een standaard documentatie set die naadloos aansluit op de relevante RTS-sen, om zo het aanvraag proces te vereenvoudigen. Daarna worden op verschillende punten bewuste keuzes gemaakt. Tot nu toe is geen implementatie 100% gelijk. Het resultaat is dat de crowdfunder wordt ontzorgd in een belangrijke verandering met uiteindelijk een toekomst bestendigde set-up. Alles met behoud van haar eigen karakter.  

NLInvesteert, Kapitaal op Maat en Mogelijk  

Afgelopen november hebben onze relaties NLInvesteert en Kapitaal op Maat deze ECSP-vergunning ontvangen. Dit betekende dat GoCredible, op dat moment, de PSD2-betaaldienstverlener was van 2 van de 4 vergunde Nederlandse crowdfunding platformen. Dit is een impliciete bevestiging van de AFM dat wij onze branchespecifieke set-up en dienstverlening goed op orde hebben.   

Met Kapitaal op Maat is onze samenwerking vroeg  begonnen. Eind 2019 werden de eerste grove contouren al gezet. Toen al waren zij overtuigd van de aankomende verplichte samenwerking met een PSD2-vergunde partij.  

Ook NLInvesteert heeft vorig jaar het traject succesvol afgesloten. Dat resulteerde in een geweldige kick-off waar GoCredible kon toelichten wat de nieuwe betaalprocessen en onboarding via de KYC-module  voor het landelijke NLInvesteert-team en haar klanten gaat  betekenen.  

Inmiddels wordt met Mogelijk Vastgoedfinanciering de laatste hand gelegd aan de technische implementatie na het ondertekenen van de overeenkomst in januari 2023.  

Door onze ervaring en expertise met crowdfunding hebben we een modulaire oplossing in huis waarmee we de implementatie en migratie begeleiden en eventueel ook de conversie van de bestaande klantportefeuille verzorgen. Het is een intensief maar kort traject waarmee we zorgen dat het platform snel operationeel is.  

Contact 

Wil jij als crowdfunding platform ook je vergunning behalen? Bij ons weet je dat je goed zit. Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden van onze oplossing! 

Lees hier meer over onze crowdfunding aanpak en KYC module.  

Mogelijk gaat samenwerking aan met GoCredible