over blog

Maestro en VPAY-pinpas gaat stoppen

03 februari 2022, Wim Krechting

De bekende Maestro en VPAY-pinpas gaat stoppen. Dit hebben Mastercard en VISA bekend gemaakt. De Nederlandse banken zullen deze pinpassen gaandeweg vervangen voor debitkaarten. In het buitenland worden deze kaarten al veel gebruikt. Daarmee komt er ook meer harmonisatie in het betaallandschap. Voor de kaarthouder bieden deze debitkaarten ook meer opties voor online betalingen. Je kunt er gewoon mee blijven betalen. 

Betaalpassen in Nederland gaan door de komst van de debitkaart meer op creditcards lijken. Het verschil is dat een debitkaart rechtstreeks aan een betaalrekening gekoppeld is en een betaling direct wordt afgeschreven. Bij een creditcard gebeurt dat pas achteraf en daardoor kan er een schuld opgebouwd worden.

Wat gaat er veranderen?

Voor consumenten gaat er niets veranderen. Pashouders ontvangen automatisch een nieuwe bankpas van hun bank. Wij verwachten dat de eerste Nederlandse debitkaarten deze zomer worden uitgegeven. De Betaalvereniging geeft aan dat zij verwacht dat er na 2023 geen nieuwe Maestro en VPAY-kaarten meer worden uitgegeven. Kaarten zijn bij uitgifte 5 jaar geldig en zullen geldig blijven tot het moment dat de pashouder zijn of haar nieuwe vervangende pas ontvangt. Als wij dat doorrekenen, dan duurt het tot uiterlijk 2028 tot iedereen een debitkaart heeft. Tot die tijd is het dus mogelijk om met 6 verschillende type betaalkaarten te betalen:

  • Maestro en VPAY
  • Mastercard debit en VISA debit
  • Mastercard creditcard en VISA creditcard

GoCredible zal als betaaldienstverlener zorgen dat ook de nieuwe debitkaarten geaccepteerd worden als betaalmethode.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tips? Volg onze LinkedIn-pagina of onze website. 
Voor alle ins en outs over deze verandering, bezoek je de website van De Betaalverening.


Dag van de Privacy