over blog

Vooruitblikken op de PSD3 

20 april 2023, Yara Stoffels
lamp handen licht vooruitblikken gocredible psd2 psd3

Het is bijna een jaar geleden dat de Europese Commissie raadplegingen over het wijzigen van de PSD2 lanceerde met als doel om met de vergaarde informatie de huidige wetgeving te reviewen. We kijken naar de toekomst: welke veranderingen zijn volgens GoCredible nodig voor de PSD3?

De invloed van PSD2

Sinds februari 2019 is de Europese ‘Second Payment Service Directive (PSD2)’ in Nederland van kracht. Door deze richtlijn kunnen houders van een betaalrekening ook andere dienstverleners dan de eigen bank toegang geven tot de eigen betaalrekening. Vandaar dat de betaaldienstverlening dan ook al veel is veranderd sinds de introductie van de PSD2. Daarnaast heeft COVID-19 de snelheid van de digitalisering van de financiële sector vergroot. Het is belangrijk dat de wetgeving met de sector meegroeit.  

In de financiële sector zijn er veel speculaties over wat deze nieuwe PSD3-wetgeving gaat inhouden en wat de consequenties zullen zijn. GoCredible CEO Teun Lammers zegt hierover: ‘Het is goed dat de Europese Commissie het financiële landschap in de gaten houdt. GoCredible is op de hoogte van de veranderingen in de wetgeving, hierdoor kunnen wij op tijd onze klanten adviseren.’ 

Dit zijn de eerste consultaties van de Europese Commissie om de werking van de PSD2 te onderzoeken. Waarschijnlijk wordt de huidige wetgeving aangepast of uitgebreid met de komst van de PSD3. Tijdens deze eerste ronde heeft de Commissie 169 opmerkingen ontvangen van onder andere gebruikers, FinTechs en banken. 

Vooruitblikken

GoCredible CEO Teun Lammers: ‘Wij verwachten dat Open Banking een veel grotere slagingskans heeft en toegevoegde waarde levert als er sprake is van standaardisatie. Zodoende besteedt de branche hier gelukkig aandacht aan onder de PSD2. Er zijn eerdere pogingen gedaan om uniformiteit in PSD2-gefaciliteerde API’s te bevorderen met projecten van de Berlin Group en STET.

Desondanks blijft het de realiteit dat het API-landschap tegenwoordig verre van gestandaardiseerd is. Banken hebben namelijk nog steeds hun eigen interpretatie, hun eigen datadictionary en, misschien nog wel belangrijker, hun eigen flows. Een en ander kan daarom leiden tot een verwarrende gebruikerservaring. Dit is jammer, aangezien het idee achter Open Banking en Open Finance erg sterk is. GoCredible staat daarom achter de aanbeveling van de European Banking Authority (EBA) voor een uniforme API-standaard zodat TPP’s toegang kunnen krijgen tot de betaalrekeningen die worden beheerd door ASPSP’s. Alleen met een uniforme API-standaard kan Open Finance voorbij de beperkingen van PSD2 groeien.’ 

Meer informatie

Uiteraard houden we je op de hoogte. Volg ons op LinkedIn en je zult niets missen.  

Wil je meer weten over GoCredible? Neem contact met ons op!

WDL werkt samen met GoCredible