over blog

Aankoopbescherming: sleutel voor veilig online zakendoen

13 juli 2018, Teun Lammers

Aankoopbesherming verbeeld met een gesloten rolluik en een gesloten deur ernaast zonder handvat

Nepbetalingen met valse apps voor internetbankieren

Op dinsdag 10 juli heeft de politie in Drenthe drie mensen opgepakt die een gestolen auto probeerden te verkopen. De auto in kwestie was een dag eerder via Marktplaats gekocht zonder te betalen. De verkoper dacht dat de auto betaald was, maar omdat de kopers een valse internetbankieren-app gebruikten, is het geld nooit bijgeschreven.

Het tv-programma Opgelicht waarschuwt regelmatig voor nepbetalingen met zogenaamde bank apps. Deze mobiele apps zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Je kunt zelfs meekijken hoe het geld naar je rekening wordt overgemaakt. Maar hoe ‘echt’ de app ook lijkt, er wordt geen cent overgemaakt.

Tips van de politie

De politie heeft een eigen website waarop zij tips geeft om oplichting bij internet aankopen te voorkomen. Zij raadt kopers en verkopers aan: “Gaat u een aan- of verkoop doen bij een particuliere (ver)koper, maak dan gebruik van bedrijven die u een aankoopbescherming bieden. Als u het gekochte product niet ontvangt, kunt u het aankoopbedrag terugkrijgen.” Autobetaalservice is een van de partijen die deze service biedt en die de politie hierbij aanraadt.

Autobetaalservice biedt aankoopbescherming

Autobetaalservice van GoCredible is een identificatie- en betaaldienst voor aan- en verkoop van tweedehands auto’s. Met ons systeem checken we alle relevante gegevens van de auto. Wij kunnen ook met zekerheid vaststellen wie de koper en verkoper zijn. Daarvoor gebruiken we de identificatiemogelijkheid van iDIN. De status van het voertuig checken we via RDW. Uniek van Autobetaalservice is ook dat zowel koper als verkoper in de Autobetaalservice app onafhankelijk kunnen vaststellen wat de status van de betaling is. De oplichting zoals hierboven beschreven, zou met Autobetaalservice nooit hebben kunnen gebeuren.

Het aankoopbedrag van de auto parkeren we op een derdengeldenrekening totdat de levering volgens afspraak is nagekomen. Pas op dat moment wordt het geld vrijgegeven aan de verkoper. Verloopt de levering niet volgens afspraak, dan krijgt de koper zijn geld terug. Zo bied je zowel de kopende als de verkopende partij volledige bescherming. Geen van beiden heeft namelijk gelijktijdig het geld en het product in handen.

Veilig handelen op internet

Met Autobetaalservice weet je met wie je zaken doet, welke auto je koopt en hoe er betaald wordt. Zo kun je veilig zakendoen.

Voor Autobetaalservice maken we gebruik van smart contracts. Dat zijn ‘slimme’ geprogrammeerde contracten waarin de voorwaarden vastliggen. Daarmee kunnen we aankoopbescherming garanderen. Wil je meer weten over de toepassing van smart contracts voor andere betaaloplossingen, neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn!

Nieuwsgierig naar de volgende stap van blockchain