over blog

Blockchain of niet?

12 november 2018, Wim Krechting

Grid

Blockchain revolutie komt niet op gang

Nu het 10 jaar geleden is dat Bitcoin het levenslicht zag publiceren de media met enige regelmaat kritische beschouwingen over dit fenomeen. Dit geldt ook voor blockchain, de techniek die Bitcoin mogelijk maakt. De Volkskrant stelt dat de revolutie niet op gang komt en Sprout trekt de conclusie dat de hype rond blockchain over is.

Wat is er aan de hand?

Als onderbouwing gebruikt De Volkskrant het aantal initiatieven en het aantal daadwerkelijk projecten dat de testfase verlaat. Dat lijkt met 15% niet hoog. Veel verklaringen worden niet gegeven. In de praktijk gooit de privacywetgeving nog wel eens roet in het eten, decentrale opslag van persoonsgegevens lijkt nog te risicovol. Daarnaast zijn veel zogenaamde blockchain-oplossingen heel goed te realiseren zonder die techniek; blockchain om de blockchain is dus geen succesformule.

Voordelen

Al lezende kom je juist veel unieke elementen van blockchain tegen. Er is sprake van ultieme transparantie, data is niet te corrumperen, kleine transacties zijn mogelijk en het is geschikt voor peer2peer transacties. Ook veel betrokkenen in een transactie kunnen goed geholpen worden. Hier moet toch behoefte aan zijn.

Beter goed gekopieerd

Zo begint het bekende motto ‘beter goed gekopieerd dan slecht bedacht’. GoCredible heeft bij de ontwikkeling van haar smart-contract betaaloplossingen eigenlijk altijd de principes voor ogen gehad die blockchain ook hanteert. We zijn er voor koper en verkoper, we creëren gelijkwaardigheid en transparantie. En misschien wel het belangrijkste, we maken altijd één objectieve waarheid in een transactie: deal of géén deal. Met deze principes hebben we onze betaaloplossingen kunnen maken die betalingen uitvoeren waarbij een conditie bewaakt en uitgevoerd moet worden. Inderdaad, net als blockchain doet.

Echte oplossingen

Inmiddels heeft GoCredible meerdere betaaloplossingen voor C2C, B2B en B2C gecreëerd waarmee partijen direct aan de slag kunnen. Dit biedt creatieve mogelijkheden in het aanbieden van nieuwe diensten en split payments waarmee meerdere belanghebbenden uitbetaald kunnen worden. En waar wetgeving een belemmering lijkt voor blockchain, creëert PSD2-wetgeving een nieuwe behoefte op het gebied van payments. Met de GoCredible payments oplossingen kan een webshop of handelsplatform namelijk ontlast worden van een vergunning als betaaldienstverlener.

Techniek grijpt steeds dieper in op onze betalingen